فلز سرب

 یکی دیگه از فلزات کاربردی در صنعت میباشد.
فلز سرب فلز سمی است و علامت اختصاری ان pb میباشد و در صنایع باتری سازی و صنایع تولید لوله های اب و گاز کاربرد دارد.
سرب از زمانهای قدیم مورد استفاده بشر قرار میگرفته.ولی بخاطر سمی بودن فلز سرب از اواسط دهه ۸۰ میلادی تغییراتی در کاربرد سرب در صنایع مختلف صورت گرفت که با اعمال تغییرات جدید کاربرد سرب جز در صنایع باتری سازی ، در خیلی از صنایع دیگر مثل صنایع رنگ و گازوئیل ،کم رنگ و یا حتی حذف شده است.
رنگ سرب سفید مایل به رنگ ابی است و زمانی که در مجاورت هوا واکنش انجام داده و اکسید شده است به رنگ خاکستری تیره در میاید.
فلز سرب رسانای بسیار ضعیفی است.
سرب با عناصری مثل کلسیم و الومینیوم و قلع و انتیموان الیاژ تشکیل میدهد و سرب خشک و سرب انتیموان دار و سرب کلسیم دار و غیره را تشکیل میدهد.
سرب تصفیه شده خالص را سرب نرم مینامند.
سرب در دمای ۳۲۰ تا۳۵۰ درجه سلسیوس ذوب میشود.
فلز سرب در بازار بصورت اشکال مختلفی وجود دارد.
بصورتهای شمش و بلوک و نواری و ورق وحتی بصورت پودر سرب، و یا به شکل لوله و حالت میله ای و سیم و یا بصورت ورقهای نازک و در بعضی مواقع به حالت ساچمه و گلوله ای نیز تولید میشوند.
سرب علاوه برکاربرد در باتری همچنان در صنایع نظامی و قطعات الکترونیکی و روکش کابل و یک سری شیشه های دارای سرب و در سرامیک و حتی در دندانپزشکی و در بعضی نقاط به عنوان درزگیر نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
الیاژهای پرکاربرد سرب
۱- الیاز سرب- انتیموان
پرمصرف ترین الیاژ سرب میباشد.این الیاژ در باتریهای سرب اسیدی خودرو و مهمات و روکش کابل و اندها کاربرد دارند.
۲- الیاژ سرب- کلسیم
این الیاژ چند سالی است که در بسیاری از باتریهای سرب اسیدی جایگزین الیاژ سرب، انتیموان شده است.
چرا که الیاژ سرب- کلسیم از تبخیر اب کمتری برخوردار است و باتریهای امروز صنعت حودروسازی از این الیاژ در ساختار خود استفاده کرده اند که معمولا دریچه ورود اب مقطر را در باتری مسدود کرده اند..
۳- الیاژ سرب- مس
یکی دیگه از الیاژهای سرب هست که فقط در موارد خاص کاربرد دارد و از ان در تولید قطعاتی استفاده میشود که بایستی در دمای بالا مقاومت داشته باشد.
به عنوان مثال از این الیاژ در تولید یاتاقان استفاده میشود و یا در تولید قطعاتی که هم نیاز به مقاومت در برابر دمای بالا و هم مقاوم در برابر خوردگی و سائیدگی داشته باشند، از ان استفاده میشود.
۴- الیاژ سرب – نقره
یکی از فلزاتی که به راحتی با سرب واکنش انجام میدهد فلز نقره است و معمولا سرب را به عنوان حلال عنصر پایه برای بازیابی نقره استفاده میکنند.
بیشترین کاربرد الیاژ سرب- نقره با درصد کمتر از ۶ درصد وزن نقره در لحیم کاری با دمای بالا به عنوان اند میباشد.
۵- الیاژ سرب- تلوریم
زمانی سرب را با تلوریوم ترکیب میکنیم که قطعه را در محلی با استحکام مکانیکی بالا بایستی قرار دهیم.مثلا در ساخت لوله ها و یا ساخت ورقها و یا به عنوان محافظ برای راکتورهای هسته ای کوچک و یا راکتورهای داخل کشتی و روکش کابل استفاده میشود.
۶- الیاژ سرب- قلع
این نوع الیاژ کاربردهای زیادی در صنعت دارد.مثلا در لحیم کاری و یا برای درزگیر فلزات از ان استفاده میشود.
۷- الیاژ ری اکتیو سرب
این الیاژ از ترکیب سرب و عنصر استرانسیوم بدست میاید.
این الیاژ دارای خاصیت مکانیکی میباشد و نوع عملکرد ان مانند الیاژ سرب- کلسیم میباشد.
این الیاز به همراه الومینیوم را میتوان به عنوان فلز تشکیل دهنده شبکه باتری نیز استفاده کرد که از سختی خوبی برخوردارند و در برابر خوردگی مقاوم هستند.
لازم است که در مورد کاربرد سرب در سوخت به اطلاع برسانم که در بنزین قبلا سرب استفاده میشده که جهت کارکرد بهتر موتور این عمل انجام میشده ولی با گذشت زمان و عوارض ناشی از استفاده سرب در کاهش سلامتی انسان ،کم کم میزان مصرف سرب در سوخت کاهش پیدا کرد و یا کلا به صفر رسید.
امیدوارم مطالب مختصری که در مورد سرب و کاربردهای ان برای شما مخاطب گرامی توضیح دادیم برای شما مفید بوده باشد.
اگر اطلاعات بیشتری در خصوص این فلز ارزشمند خواستید،حتما با کارشناسان ما در گروه بازرگانی petro vendors ارتباط، برقرار کنید