ابتدا باید شرح مختصری از اینکه کلا روغن پایه چیست برای شما مخاطب گرامی توضیح دهم،و سپس به پایه و اساس روغن پایه واینکه از روغن پایه چه چیزهایی ساخته میشود بپردازم.
روغن پایه یک نوع روغن است که به عنوان ماده اصلی تشکیل دهنده روغنها از ان استفاده میشود و ۹۰درصد ماده تشکیل دهنده انواع روغنها را روغن پایه تشکیل میدهد.
بطور کلی پایه همه روان کننده ها را روغن پایه تشکیل میدهد مثل روغن موتور و روغنهای هیدرولیک و یا انواع گریس که در انواع موتور و ماشین الات صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
روغنهای پایه معمولا به ۵ گروه تقسیم میشوند که مبنای تقسیم بندی انها بر اساس سطح اشباع و سطح گوگرد و شاخص ویسکوزیته میباشد.
حال به توضیح مختصر راجع به هر کدام از این شاخص ها میپردازم.
سطح اشباع:
منظور از اشباع نوعی مولکول است که در روغن پایه وجود دارد.اگر در یک روغن سطح اشباع بالاتر باشد پیوند مولکولی قوی تری وجود دارد و مقاومت روغن در برابر رقیق شدن و از دست دادن ویسکوزیته بیشتر است.
سطح گوگرد:
گوگرد یک عنصر معدنی است که در روغنهای پایه وجود دارد که هرچه میزان گوگرد روغنهای پایه کمتر باشد اون روغن از خلوص بالاتری برخوردار است و در برابر اکسید شدن مقاومت بیشتری دارد
شاخص ویسکوزیته:
تغییرات ویسکوزیته در درجه دماهای مختلف را برای روغن پایه شاخص ویسکوزیته مینامند،که معمولا همه انواع روغن ها زمانی که درجه بالا برود از ویسکوزیته کمتر و زمانی که کاهش دما داشته باشیم از ویسکوزیته بالاتری برخوردارند.
ویژگیهای روغن پایه
الف- روغنهای پایه بایستی در برابر دما از مقاومت خوبی برخوردار باشند تا، شرایط بادرجه حرارت بالا را بتوانند تحمل کنند.
ب- روغنهای پایه را با توجه به خاصیت خنثی کننده گی که دارند میتوان در تولید مواد شیمیایی و لوازم خودرو بکار برد.
ج- روغنهای پایه در اب حل نمیشوند.
د-روغن های پایه در برابر اکسید شدن مقاوم هستند.
ه- روغنهای پایه این قابلیت رو دارند که با مواد افزودنی ترکیب شوند ،به همین دلیل میتوان از انها برای تولید انواع روغن استفاده کرد.
و- روغنهای پایه در دمای پایین خاصیت خود را حفظ میکنند.
ز- روغن های پایه از پایداری فیزیکی و شیمیایی خوبی برخوردار هستند.
انواع روغن های پایه
۱- روغن های گروه یک به روغن هایی اطلاق میشود که از اشباع زیر۹۰ درصد و گوگرد بالای ۳ درصد برخوردارند و ویسکوزیته ای بین ۸۰ تا ۱۲۰ دارند که از نفت خام بدست امده اند و از ارزانترین نوع روغنهای پایه هستند.
۲- روغنهای نوع دوم اشباع بالای ۹۰ درصد و گوگرد کمتر از ۳ درصد را دارا هستند و ویسکوزیته بین ۸۰ تا ۱۲۰ را دارند.این گروه به لحاظ قیمت با گروه یک تفاوت چندانی ندارند.
۳- روغنهای این گروه اشباع بیشتر از ۹۰ درصد و گوگرد کمتر از ۳ درصد را دارا هستند و از ویسکوزیته بالای ۱۲۰ برخوردارند.
در طول فرایند تولید حرارت بیشتری اعمال میشود،پس در برابر اکسید شدن نسبت به گروه اول مقاومت بیشتری دارند.
۴- روغنهای این گروه،روغنهای صنعتی با پایه سنتتیک هستند که در خودروها نیز بکار میروند.انها در بازه دمایی بیشتری مقاومت میکنند و برای دماهای بالا و پایین طراحی ش…
پایه اصلی محصولات پتروشیمی نفت و گاز است و بسیاری از محصولات اصلی پتروشیمی از اینها بدست میاید، مثل اتیلن و پروپن و بوتادین و یا مثل بنزن و تایلن و یا متانول واینها بعدا به یک سری مواد دیگر تبدیل شده که خودشان پایه تولید بسیاری از محصولات پتروشیمی هستند.
البته یک سری از این محصولات میانی به عنوان مواد اولیه صنایع پایین دست استفاده میشود.
امروزه شرکتهای پتروشیمی بزرگی در بسیاری از کشورها ایجاد شده است.امروزه شرکتهای پتروشیمی رو در کشورهای مختلفی میتوان دید .و ارتباطی به داشتن و یا نداشتن ذخایر نفت ندارد.چه بسا کشورهای زیادی وجود دارد مثل چین که از داشتن منابع نفتی بی بهره هستند ولی صنایع پتروشیمی بسیار بزرگی دارند.
در سالهای اخیر علاوه بر ایجاد پتروشیمی های جدید ظرفیت پتروشیمی های موجود نیز افزایش یافته است.البته با افزایش تعداد پتروشیمی ها خطرات امنیتی نیز …
پروپیلن، در یک سری کارخانه های تولید مواد شیمیایی کاربرد دارد.
تولوئن، در تولید حلالهای شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد.
امیدوارم توانسته باشم با توضیحات مختصری که ارائه دادم گوشه ای از صنعت پتروشیمی رو برای شما خواننده گرامی باز کرده باشم